Totaal aantal pageviews

vrijdag 24 juni 2011

De Hazelnootstruik

De Hazelnootstruik, Corylus avellena, komt wild en gecultiveerd in heel Europa voor en wordt vooral in Turkije grootschalig verbouwd. Het is een tot 12 meter hoog wordende struik of boom met kortgesteelde ronde toegespitste bladeren, de manlijke katjes bloeien vanaf februari. De plant is een zogenaamde pionierplant wat inhoudt dat ze de bodem voor andere planten geschikt maakt.
De naam Corylus (korys is Grieks voor hoed of helm) duidt op de helmachtige vorm van de noot. Talloze fossiele bladafdrukken bewijzen dat Hazelnoten al in het begin van de mensheid bekend geweest zijn en waarschijnlijk ook gegeten werden.
Bij onze Germaanse voorouders gold de Hazelnoot als symbool voor vruchtbaarheid en sexualiteit. De voedzame noten zouden zowel door ze te eten of als boom bij het huis geplant hun kracht overdragen. De Hazelnoot speelt in veel mythen een rol, zo duiden veel Hazelnoten in de herfst op de geboorte van veel buitenechtelijke kinderen in het volgende jaar, veel Hazelnoten - veel kinderen zonder vader. Als de noten tijdens het roosteren door het vuur sprongen betekende dit dat de geliefde ontrouw geworden was.
Ook bij de oude Grieken speelde de Hazelaar bij vruchtbaarheid een rol en werden de noten bij huwelijken als geluksbrengers gestrooid.
Voor de Kelten en Vikingen was de Hazelaar een heilige struik en werd gezien als afweer tegen heksen en boze geesten, daarom mocht de struik evenals de Vlier bij geen enkel huis ontbreken. Omdat het hout energiestromen zeer goed geleidt zou deze een goede bliksemafleider zijn en tijdens onweer werd hij dan ook tot schuilplaats. De Keltische en Germaanse priesters herkenden in het hout een voorspellende kracht en gebruikten het voor het snijden van hun toverstaven en wichelroeden. .In de boomhoroskoop van de Keltische druïden heeft de struik het getal 9 "coll" en komt zelfs twee maal voor.
Interessant is ook het bijgeloof in de antipathie tussen de Hazelaar en slangen, in oude Kruidenboeken en sagen wordt dan ook altijd weer beschreven hoe met Hazelaartwijgen slangen afgeweerd kunnen worden.
De noten hebben een hoog gehalte aan vitamine E, B1 en B2 maar zijn ook rijk een calorieën evenals de Hazelnootolie die hieruit geperst wordt. Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen is de olie bijzonder geschikt voor de verzorging van een gevoelige en droge huid. Vooral een oudere, vochtarme huid knapt zichtbaar op door een dagelijkse verzorging met Hazelnootolie.
Hazelnootolie een nietdrogende, olie die geschikt is voor de verzorging van ieder huidtype en snel in de huid dringt. Hij heeft een natuurlijke zonbeschermende faktor 3-4. Door de weefselversterkende en adervernauwende werking kan deze olie heel goed gebruikt worden bij de verzorging van couperose en spataderen. Ook geeft de olie goede resultaten door inwrijven bij luchtwegproblemen.

Gebruik Hazelnootolie puur of in mengsels o.a. bij; luchtwegproblemen, hoesten, schilferige huid, eczeem, droge of geïrriteerde huid, couperose, spataderen, aambeien
Het is een heerlijke olie om mee te masseren en kan goed gemengd worden met andere vette oliën en essentiële oliën.

contra-indicatie: niet bekend.

Zijn lichte nootsmaak maakt Hazelnootolie tot een fijne spijsolie in groentengerechten en salades.

Een toepassing in de huidverzorging:
recept voor oudere, droge huid; 15 ml. Jojoba olie, 15 ml. Hazelnoot olie, 5 druppels Tarwekiem olie, 2 druppels Geranium, 1 druppel Neroli en 1 druppel Lavendel

Geen opmerkingen: